Jännittäviä faktoja

Lippukunta omisti 1970- ja 80-luvuilla miltei 30-metrisen kaljaasin, m/aux Svanenin, joka on yhä Euroopan suurin yksittäisen partiolippukunnan omistama koulualus.

Saukkojen epävirallinen huuto “Paavo on kissamiehen veli” on Jääkarhujen lennosta keksimä 80-vuotisjuhlaleirinuotiolla v. 2001. Huudolla ei ole mitään tekemistä sen enempää Väyrysen kuin Lipposenkaan kanssa. Mutta huuto oli yksi nykyisen koulualuksen nimeen vaikuttaneista asioista.

Savon Saukoissa vesipartiotoiminta alkoi sotien jälkeen vuonna 1946, kun lippukunta sai lahjoituksena Maijaksi ristityn valasveneen. Maija oli käytössä aluksi pelkästään soudettavana, mutta myöhemmin myös kahvelirikattuna aina vuoteen 1963 saakka.

Parikymmentä vuotta sitten lippukunta päätti tehdä juhlavuotensa kunniaksi Molskis-nimisen juhlalehden, jossa oli paljon erilaisia juttuja 90-luvun tapahtumista ja leireiltä, sekä mm. alusesittely. Näitä lehtiä painatettiin aika monta tuhatta kappaletta ja niitä taitaa löytyä kolon nurkista yhä. Vuosien varrella lehdet ovat päätyneet monenlaiseen jatkokäyttöön. Niistä on mm. ommeltu takki.

Saimme joitakin vuosia sitten lahjoituksena Vikla-jollan, mikä olikin tervetullut lisä lippukunnan käytettäväksi. Vikla oli myös vesipartiotoiminnan alkuvaiheessa lippukuntalaisille tuttu jollamalli. Sellaisella Ruoteljtytöt mm. purjehtivat eräänä kesänä Lappeenrantaan  – ja takaisin. Nykyisen Viklamme köli makaa pohjassa n. 20 m syvyydessä Laukansaaren lossireitin varrella.

Mikkeliläiset Ekin partiolaiset muistuttavat toisinaan meitä siitä, että Ekilä on piirimme vanhin meripartiolippukunta. Pitää paikkansa siltä osin, että lippukunnilla on ikäeroa neljä vuotta. Kuitenkin vesipartiotoiminta alkoi Mikkelissä vasta Savonlinnan jälkeen. Ekiläiset nimittäin kouluttautuivat sisävesiseiloreiksi Saukkojen isännöimällä Suur-Savon Partiopoikapiirin purjehduskurssilla 50-luvulla, kun Savonlinnassa oli jo olemassa useamman aluksen partioaluslaivasto.

Savon Saukot pitkästä iästään huolimatta ei ole Savonlinnan ensimmäinen partiolippukunta. Tytöt nimittäin ehtivät ensin. Olavilan tytöt perustettiin alunperin  jo vuonna 1916 poikien kehitellessä oman lyseolippukuntaansa toimintaa vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Olavilan tytöistä irtaantui Ruoteljtytöt-niminen ryhmä 60-luvulla, joka melko saumattomasti yhdistyi varsin pian Saukkoihin ja lippukunnasta tuli virallisesti sekalippukunta.

Vanhan partio-ohjelman mukaisia vartiolaisten luokkasuorituksia eli riihityksiä (tai meripartiolaisten mönstrauksia) pyrittiin järjestämään aina kerran vuodessa. Vuonna 1992 riihitys järjestettiin Olavinlinnassa, jonka yhdessä tornihuoneessa riihittäjät myös pääsivät viettämään yönsä! Tornin seinässä olevaa huussia ei kuitenkaan saanut käyttää.

Entisen koulualuksen S/Y Daalian apujollan (puhallettava kumivene) nimeksi annettiin kesäleirillä 2007 A/V Daalianator. Samaa nimeämislogiikkaa noudatettiin kesällä 2018 Satahanka XIII -leirillä S/Y Paavon apujollan nimeämisessä: jollasta tuli tietenkin A/V Paavonator. Apuveneen nimi keksittiin, kun jossain Saimaan satamassa oli luettu väärin viereisen veneen nimi (“Alienator”).